Opening forelenkolk

op 7 aril 2007

Door:Demelza van den Broek

artikelen/verhalen overzicht

dompekolk

menu hengelsport

viswater

menu artpgb

 

 

 

 

 

 

Forellen in de Dompekolk

 

Kampen – Driehonderd forellen belanden op zaterdag 7 april 2007 om tien uur in de Dompekolk. De kolk is eigendom van Hengelaarvereniging ‘Ons Vermaak'. Aanschouwenden zagen een stortvloed aan forel het meer optrekken, waar een snoek gelijk achter de vissen aanjoeg. Om elf uur was de officiële opening door bestuurslidPieter van den Broek, waarna de eerste vissers hun lijn opwierpen en snel beet hadden.

 

Rond negen uur arriveerden de eerste bestuursleden van HV ‘Ons Vermaak’. Het was verstandig dat ze op tijd waren want ze stonden gelijk voor een probleem. Op het hek, waar de vrachtwagen met forel doorheen zou moeten om bij het water te komen, zat een slot waar geen van de leden een sleutel bleken te hebben. Dit slot was waarschijnlijk door de brandweer veranderd. Gelukkig bleek een boer uit de buurt een geschikte moersleutel te hebben waarmee het hek open gemaakt kon worden. Dit gebeurde net op tijd, de vrachtwagen kwam al aanrijden.

Voordat de forellen in de kolk belanden, werd een grote uitverkoren forel symbolisch door van den Broek naar het water gebracht. Na dit gebeuren gleden de overige forellen, uit een bak van de vrachtwagen, via een buis hun nieuwe zwemparadijs tegemoet.

Al gauw hoorde je een groepje vissers aan de waterkant enthousiast wijzen naar een snoek die als een bezetene achter de forellen aanzwom. Het is abnormaal gedrag voor deze vis, die normaal gesproken rustig tussen het riet zit te wachten om snel toe te slaan als er een prooivis voorbij zwemt. De snoek wist waarschijnlijk niet wat hem overkwam.

Na de officiële opening om elf uur, waarbij de champagne niet ontbrak, mocht er gevist worden. Binnen tien minuten hadden twee vrienden van dertien de eerste forellen aan de haak geslagen, waarna eerst werd gecontroleerd of de jongens het juiste aas gebruikten. De jonge Tom Hanekamp viste met toegestane meelwormen, en had de eerste forel net voor zijn vriendje Tom Roorda te pakken. Als prijs ontving hij een mooie vlieghengel. Dat het nu zo gemakkelijk ging komt doordat de vissen hun plek nog niet gevonden hebben, ze moeten eerst wennen, aldus het bestuur.

In de toekomst verwacht HV ‘Ons Vermaak’ ‘vaker forellen in de kolk uit te gaan zetten, aangezien ze zich hier niet kunnen voortplanten, daarvoor hebben ze stromend water nodig.’ ‘Maar eerst zullen er nog de nodige waterplanten aangebracht worden, om voor de zomer het zuurstofgehalte wat omhoog te brengen.

De forellen kwamen van viskwekerij Timmerman te Doornspijk.