Open Dag hv 'Ons Vermaak'

op 4 november 2006

artikelen/verhalenoverzicht

menu hengelsport

menu artpgb

 

HV Ons Vermaak doet goede vangst op open dag

Door Demelza van den Broek

KAMPEN –  De open dag van Hengelaarvereniging was een groot succes. Naar aanleiding van het 85-jarige bestaan werd dit gebeuren afgelopen zaterdag in zalencentrum de Hanzestad gevierd. Ruim tweehonderd mensen kwamen op het sportvisserfestijn af. De vereniging heeft er een fors aantal nieuwe leden bij gekregen.
Het waren voornamelijk mannen die zich door oerjagersinstinct lieten lokken naar de geur van de vissport. De gemoedelijke sfeer en het enthousiasme van de aanwezige viskenners bleek aanstekelijk, sommige bezoekers kwamen zelfs tot drie keer toe terug, anderen bleven rustig een paar uur plakken. De heer Nieweth van de Oost Nederlandse federatie, het overkoepelende orgaan, was zeer te spreken over het variërende aanbod van onderwerpen.
Van de Kamper politiek had Wethouder Harry de Goede belangstelling.
Wie denkt dat vissers alleen ruige bier drinkende mannen met petje op zijn die lui achterover hangend in hun visstoeltje naar een roerloos dobbertje zitten te staren heeft een verouderd denkpatroon. Bij binnenkomst valt het oog al gauw op de rij vliegbinders waarbij je jezelf afvraagt hoe je in dit naaiatelier terecht bent gekomen. Vliegjes maken is dan ook precisie werk waar verfijnde handgebaren voor nodig zijn. Vliegvisclub De Kingfisher hielp gasten met veel plezier bij het maken van het eerste vliegje.

 

De voorlichtingen van Jouke Jansma, roofvisspecialist en bekend van bijvoorbeeld vis & vang en vis-tv, werden goed bezocht. Er werd informatie over de snoekbaars gegeven.

Door middel van een PowerPoint presentatie werden foto’s van eigen vangst getoond; daarbij werd er  uitleg gegeven hoe deze kanjers gevangen kunnen worden.

Opmerkelijk was het zeer grote kunstaas waar deze vis graag zijn tanden in zet.

Ben en Misha Habbekotté imponeerden met enorme steuren en zalmen die ze in Canada hadden gevangen. Ze vertoonden films en brachten allerlei gespecialiseerde hengelmaterialen mee, ook voor het snoekvissen.
Voor karperaars was er de presentatie over het karperen op groot water in Nederland.

Verder werd het consumptiemiddel van deze goedaardige lobbes, de boilie, voor de toeschouwer geproduceerd. De vis en fruitluchtjes kwamen je dampend tegemoet.

 

Bij HSV Grafhorst kon secretaris en tevens drievoudig bekerkampioen Johan de Vries de bezoeker goed informeren over de witvis wedstrijden die zij organiseren.

Twintig maal per jaar wordt deze vriendschappelijke competitie gehouden, toch kan de spanning hierbij aardig hoog oplopen.
Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) Warner Biezepol liet weten dat lang niet iedereen de wetten wat betreft het vissen zo nauw neemt. Regelmatig wordt er met verboden methoden en zonder vergunning gevist. Ook worden er nog steeds vissen stiekem meegenomen. Zijn taak is het om deze personen aan te pakken en te beboeten. Sommige mensen leren het echter nooit en worden keer op keer gepakt. Informatie over de vispas, het nieuwe document wat nodig is om te mogen vissen, kon ingewonnen worden.

Naast dit alles was er voor kinderen tot vijftien jaar een speciale jeugquiz. Hierbij kwamen pittige kennisvragen over de visbiologie en hengeltechniek aan de orde. Als laatste moest geraden worden hoeveel haken er in het glazen potje zaten. Winnaar was de achtjarige winnaar Joost Lee, hij ontving een gloednieuwe hengel.
De medewerking van Tonny Korteschiel, eigenaar van de Kamper Hengelsportzaak was van groot belang. Hij stelde prijzen beschikbaar en zorgde voor allerlei materialen.

Ons Vermaak is in het bezit van verschillende wateren rond de omgeving Kampen. Bestuursleden hebben diverse werkzaamheden, er wordt biologisch en chemisch onderzoek gedaan, er wordt gesnoeid, er is uitzetting van jonge vissen enzovoorts. Met veel enthousiasme probeert het jonge bestuur van Ons Vermaak het viswater te verbeteren en het sportvissen te promoten.