publicaties waterschap bypass

 

menu artpgb

 

waterschap Groot Salland

waterschapthema's

publicaties waterschap bypass

 

 

 

 

Nieuwsbrief IJsseldelta-Zuid nummer 3 - augustus 2008

 

‘De bypass is een verrijking voor Kampen en omgeving’

 De hengelsportliefhebbers in Kampen en omstreken waren al verwend met de aanwezigheid van verschillende kolken, de IJssel en de randmeren. Nu krijgen ze er ook nog de bypass bij, met een open verbinding naar de IJssel. Pieter van den Broek, bestuurslid van hengelsportvereniging Ons Vermaak is blij met de plannen. “Het wordt een mooi en dynamisch gebied. Met de bypass is Kampen omringd door water: een waar vissersparadijs.”

Van den Broek zit namens de hengelaarsvereniging in de klankbordgroep van het project om de belangen van de visliefhebbers te vertegenwoordigen. Die zijn er rondom Kampen genoeg, want Ons Vermaak is een snel groeiende vereniging met momenteel ruim 1200 leden.

Barbeelbeek
Omdat er in de plannen geen vispassage zat bij de hoofdingang van de bypass, stelde Van den Broek voor om een klein zijtakje te creëren, waardoor de vissen moeiteloos van de IJssel in de bypass kunnen zwemmen. Van den Broek: “Europese wetgeving schrijft ook voor dat je vissen de ruimte moet geven. In de wandelgangen wordt het extra stroompje wat we bedacht hebben de ‘barbeelbeek’ genoemd. De barbeel staat symbool voor de verbeterde waterkwaliteit in de IJssel. Deze vis kwam nauwelijks voor, maar is nu weer volop aanwezig.” Door de open verbinding met de IJssel en het feit dat de bypass een stromende rivier wordt, verwacht Van den Broek dat vissen als de barbeel en verschillende karpersoorten hier een plek zullen vinden en misschien zelfs de steur, het symbool van Kampen. “Daar is nog wel wat voor nodig,
  de inlaat van de bypass is daar waarschijnlijk te smal voor,maar je weet maar nooit. Misschien maak ik het tijdens mijn leven nog mee.”

Koerskolk
Door de komst van de bypass raakt de hengelaarsvereniging Ons Vermaak één van haar viswateren, de koerskolk, kwijt. Deze kolk wordt een onderdeel van het systeem. “Nu is het een fantastisch stukje natuur voor ons en de kolk zit barstensvol vis. De kolk heeft een natuurlijke wel en is 6,5 meter diep. Omdat dit het diepste punt van het gebied is, zal hier
  veel water naar toegaan. Je krijgt hier een heel nat gedeelte, waardoor de vis de kans krijgt  om uit de koerskolk te zwemmen. We verliezen dus veel kapitaal. Daar willen we wel voor gecompenseerd worden.” 

De Eng
Daartegenover staat dat het natuurgebied ‘de Eng’, wel regelmatig in contact komt met het overige water in het gebied. Van den Broek wijst er enthousiast op dat de vissen dan in en uit het gebied kunnen zwemmen en beschikbaar komen voor de hengelsport. Voor de Molenkolk heeft hij ook nog wel een wens. “Die willen we graag benaderbaar maken voor recreanten en visliefhebbers. Mensen moeten de natuur in kunnen, dus je moet niet teveel willen afschermen.”

Positief
Hoewel Van den Broek vindt dat de hengelsport nog onvoldoende terugkomt in de plannen, is hij positief over de samenwerking met de projectgroep. “De contacten zijn constructief. Men staat open voor onderbouwde argumenten en we kunnen goed ideeën uitwisselen. Wel denk ik dat het belangrijk is om de bevolking te laten zien wat ze er aan hebben, dat de bypass een verrijking is. Het wordt een mooi en dynamisch gebied en dat mag wel onder de aandacht gebracht worden.”